
Ο Σπύρος Μενεγάτος είναι από την Κεφαλλονιά. Εδώ και 4 χρόνια, στο κέντρο του Μανχάταν, έχει ανοίξει το εστιατόριο «Nεράι», με πρωτοποριακή ελληνική κουζίνα.
Το εστιατόριο που δημιούργησε κατάφερε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να μπει στη χρυσή λίστα των δέκα πιο δημοφιλών στη Νέα Υόρκη.
«Μέσα από αυτό το μαγαζί αυτό που θέλω να αναδείξω δεν είναι η τυποποιημένη και ξεπερασμένη εικόνα της Ελλάδας του ’50 και του ’60. Τα χρόνια έχουν περάσει, οι δεκαετίες έχουν προχωρήσει, και η ίδια η Ελλάδα έχει αλλάξει σε σχέση με εκείνα τα χρόνια, έχει εκμοντερνιστεί. Γι’ αυτό και πριν μπω στον χώρο της εστίασης δημιουργώντας από το μηδέν αυτό το εστιατόριο, δεν μπορούσα να καταλάβω τον λόγο που οι περισσότερες αντίστοιχες προσπάθειες δημιουργίας ελληνικών εστιατορίων στο εξωτερικό έχουν ως μοναδικό σημείο αναφοράς εκείνη την Ελλάδα πριν πενήντα χρόνια και όχι την σύγχρονη εκμοντερνισμένη και sophisticated Ελλάδα.
Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να συμβολίζεις την Ελλάδα μέσα από… Κίονες ή φωτογραφίες από την Μύκονο. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να συμβολίζεις την Ελλάδα μέσα από… Κίονες ή φωτογραφίες από την Μύκονο.Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποτυπώνουν ή αποπνέουν την Ελλάδα, όπως η ποιότητα και η διαφορετικότητα στο φαγητό, μία ελιά ή ένα μαρμάρινο τραπέζι, ή ακόμα κι ένα γιασεμί», εξηγεί σχετικά με την κεντρική του ιδέα και τον τρόπο διαχείρισής της, ο Σπύρος Μενεγάτος.
Ο Σπύρος Μενεγάτος δεν ξεκίνησε όμως, για να γίνει επιχειρηματίας εστίασης. Μέχρι και την ημέρα που αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό του βρισκόταν στη Wall Street και αμειβόταν με δεκάδες χιλιάδες δολάρια, κρατώντας σημαντικές θέσεις σε ιδιωτικά Hedge Funds. Μεσούσης της κρίσης εγκατέλειψε τη ζωή και τη δουλειά στη Wall Street και δημιούργησε το «Νεράι».
Μιλώντας στο grekamag.gr, εξήγησε ότι ο επόμενος στόχος του, είναι να προβάλλει την Ελλάδα καλώντας νέους Έλληνες καλλιτέχνες ή φωτογράφους που θα ήθελαν να εκθέσουν τα έργα τους στο εστιατόριό του, όπου υπάρχει ειδικός διαμορφωμένος χώρος. Έτσι θα μπορούν να πωλούν τα έργα τους σε εύπορους Αμερικανούς, στον πιο ακριβό δρόμο του Μανχάταν, που θα γίνει σημείο Ελληνικής ανάσας και προβολής των ανθρώπων που δημιουργούν στις δύσκολες εποχές.
«Αυτό που περνάει σήμερα η Ελλάδα ήταν ως ένα βαθμό προδιαγεγραμμένο. Πριν από δεκαπέντε χρόνια η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη τελείως απροετοίμαστη, χωρίς να παράγει. Κι όταν μια χώρα δεν παράγει, είναι νόμος στην οικονομία ότι τα λεφτά δεν θα μείνουν στην χώρα αυτή αλλά θα φύγουν. Όπως ακριβώς έγινε και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να πλήττεται σήμερα βάναυσα εντός του ευρώ, τόσο από κρίση ρευστότητας όσο φυσικά και ανταγωνιστικότητας. Θα είχε νόημα για την Ελλάδα να είχε μπει στο ευρώ μόνο εάν είχε μια οργανωμένη παραγωγική βάση.
Προφανώς, η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση βαρύνει και τις μέχρι σήμερα πολιτικές ηγεσίες του τόπου που σε μια χώρα που δεν παράγει τίποτα κατασκεύασαν μια τεχνητή ευημερία, δανειζόμενες διαρκώς χρήματα χωρίς να έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας. Τα χρήματα αυτά καλούνται δυστυχώς να τα πληρώσουν σήμερα οι νέες γενιές και μάλιστα πολύ ακριβά», λέει ο Σπύρος Μενεγάτος, μιλώντας για την περίοδο που βιώνουμε.
«Αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή στους ανθρώπους της γενιάς μας, του σημερινούς τριαντάρηδες, αυτή θα ήταν να μην φοβούνται να ρισκάρουν στη ζωή τους γιατί πολλές φορές ακόμα κι αν αποτυγχάνει κάποιος, μέσα από τις αποτυχίες δημιουργούνται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για την επιτυχία», υπογραμμίζει για να καταλήξει: «Μία ιδέα γίνεται πράξη με πίστη, επιμονή, αφοσίωση και σκληρή δουλειά.
Το σημαντικότερο όλων επίσης είναι να υπάρχει ομάδα. Να λειτουργείς συλλογικά και να εμπνέεις τους ανθρώπους γύρω σου και να τους κανείς να πιστεύουν κι αυτοί σε αυτό που εσύ πιστεύεις. Η προσωπική δύναμη και επιτυχία του καθενός μας περνάει μέσα από την δύναμη και την επιτυχία της ομάδας. Αυτό είναι ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε κι ως ελληνική κοινωνία. Να σταματήσουμε δηλαδή στην Ελλάδα να θέλουμε να βγάλουμε ο ένας το μάτι το άλλου».